Beckomberga på gott och ont
”Redaktionen har bett mig skriva några rader om Beckomberga sjukhus på gott och ont. Jag gör det efter stor tvekan. Skriverier om sinnessjukhus har nämligen en osedvanlig förmåga att missförstås. Men just den skeva uppfattningen som allmänheten ofta har om vad som förekommer inom ett sinnessjukhus, motiverar att redaktionens förslag accepteras."
Sjukhuset är inte, som många tror, en sinnesslöanstalt, och intelligensen hos klientelet är genom snittligt säkert inte mindre än hos människor i allmänhet.
Karl E. Hillgren
-
-
-
"'Elektrochock', då en elektrisk ström under 0,1 – 0,3 sekunder ledes genom hjärnan, är en för många patienter effektiv och snabbt verkande behandlingsform, som innebär ett framsteg inom psykiatrin." -
Sjukhuset mottager patienter från större delen av Stockholms stad, omfattande ett område på c:a 450 000 innevånare, men också sådana icke-stockholmare och utlänningar, som insjuknat i Stockholm, och som behöver specialvård. Beteckningen ‘sinnessjukhus’ är missvisande. Nästan hälften av intagningarna gäller patienter, som inte är vad vi i dagligt tal kallar sinnessjuka. Vid sjukhuset mottages alla slags psykiska sjukdomstillstånd och psykiska abnormtillstånd, från de lindrigaste ‘psykonevroser’ till de mest svårartade sinnessjukdomarna. Sjukhuset är inte, som många tror, en sinnesslöanstalt, och intelligensen hos klientelet är genom snittligt säkert inte mindre än hos människor i allmänhet.”
Journalisten Karl E. Hillgrens inledning i tidningen Se nr 28, 1949
Beckomberga sjukhus började utföra lobotomi i oktober 1944.